Hvordan vælger man det rette løg?

Her er alle løg fra vores hjemmeside høst 2014. Der er enorm forskel på str. af løgene. De små løg kan sagtens blive større, hvis de dyrkes optimalt. Bl.a. har tørken præget størrelsen.

Billedet viser åretsfriske hvidløg 2014.

 

Hvordan vælger jeg hvilke hvidløg jeg vil dyrke?

Det kommer an på, hvad du forventer af de hvidløg, som du vil dyrke.

Der findes mange sorters hvidløg, og hver sort står for hver deres særkende. Hvis jeg vidste det jeg ved i dag, ville jeg fra start af valgt løg der står for følgende:

Løg af flere af grupperne for at få løg der kan holde sig både i kort og lang tid.

Jeg ville også vælge både store og små løg men flest af de mellemstore. 

På den måde ville jeg have et lager af hvidløg fra august det ene år til juni året efter. Jeg ville også have nemme, store fed til madlavningen som skal gå hurtigt (kødsovs f.eks.) og mindre fed til dressinger, olier eller der hvor man gerne vil have friske fed med hot smag. Jeg ville også have hvidløg med forskellige smagsnuancer. Nogle stærke og andre milde.

Du skal se på sorterne og vælge løgene fra de grupper som står for det du er interesseret i.

Store løg med store fed findes i grupperne som Marbled Purple Stripe, Porcelain og Rocamboler

Andre store løg har flere og både store og mindre fed. Det er f.eks. Artiskokker

Mange hvidløg er mere en mellemstørrelse med mange men mindre fed. Det gælder for grupperne som Almindelig Purple Stripe, Glazed Purple Stripe, Creoler en del Asiater og Turban. Desuden gruppen Silverskin af Fletteløgene.

Asiaterne er mellemstore løg men flere af dem kan have ganske store fed i forhold til løgets størrelse.Vi har følgende Asiater med på listen i år 2016: Korean Red og Wonha. Asiaterne er de tidligste løg af dem alle (sammen med Turban). De har generelt også den stærkeste smag. Selv om løgene er de første man kan høste (sidst i juni til start juli) har de rigtig god holdbarhed ca. 8-12 mdr.

Turban stammer som regel fra ”Asien” ligesom ”Asiaterne”, men er mindre og buttede løg. Selv om løgene generelt er mindre har de ofte enorme fed. Tykke og buttede fed. Det er løg med kraftig (hot) smag i rå tilstand som dog skifter til mere mild og nøddeagtig ved tilberedelse. Planterne bliver ikke ret høje og kan ”falde om” på samme måde som fletteløgene gør. Turban får til forskel fra fletteløgene stængler med mellem store topløg, som ofte kan blive til pænt store løg på 2 år. Turban vi har på listen i år er:                                                      Thai og Uzbek Turban.

Hvis vi skal se på andre egenskaber, som samlere af spændende løg ser meget nøje på, er gruppen ” Purple Stripe” nok den gruppe som har flest velkendte gourmet løg. De har ret mange fed i forhold til løgets størrelse. De kan blive pænt store men oftest forbliver de i en mellemstr. Men smagen er helt i top, holdbarheden ligeså. Det er faste, farverige løg med ca. 8-15 fed pr. løg. De er nemme at dyrke, da der ikke helt samme problemer med tørringen som med de store løg. Efter 14 dage et luftigt sted er de som regel klare til lagring. Det er løg som:  Chesnok Red og Red Grain.

I år har vi også en Glazed Purple Stripe nemlig Red Rezan, som skulle være et fantastisk løg både af udseende og smag. Denne gruppes løg er mere ligesom Purple Stripe lidt mere mellemstørrelse med mindre man kæler for løget og giver det gode betingelser. Du kan f.eks. læse på siden Dyrk store hvidløg, så kan du se hvad man selv kan gøre for at få så store løg som muligt.

Porcelain er en gruppe, hvor løgene størrelses mæssigt er lige under niveauet for Marbled Purple Stripe. De får også få fed ofte kun 4-6 pr.løg. I år har vi  Susan Delafield på listen. Porcelain ser vi ikke ret meget her hjemme og det er en skam, da disse løg egner sig særdeles godt til et koldt og fugtigt klima. Ofte bliver Porcelain-sorter meget store, faste og har kun ganske få fed. Både Porcelain og M.P.S. får enorme planter. De kan blive optil 1,80 meter høje.

Creoler er også meget spændende løg. De er anderledes end de fleste og absolut et løg jeg vil anbefale. De er farverige, stærkt smagende og meget holdbare. Løgets ydre er meget forskelligt fra sort til sort. Nogle er kraftigt rødlige og andre kridhvide men de fleste har stærkt pinkfarvede fed. Det er også tidlige løg ofte ligeså tidlige som Asiater og Turban. De kan som regel høstes fra start juli. Holdbarhed min. 12 mdr. De egner sig også særdeles godt til vores svingende klima. Koldt, vådt og ind i mellem varmere. Vi har disse Creoler på listen i år er:Paradour, Cledor og Guatemalan Ikeda.

Hvis man vælger at man vil dyrke rigtigt store løg. Så kan man vælge løg fra gruppen Marbled Purple Stripe. I år har vi sorterne Krasnodar Red, Sibirian Red og Kodaver.

Store løg som ”Marbled Purple Stripe sorter er ret sene løg. De plejer at være høstklare sidst i juli eller først i August. Bag efter kræver de største af løgene, at de bliver tørret i min. 4-6 uger, for at kunne holde sig godt. Udluftning er også vigtig, ellers rådner løgene. Hvis man har sørget for det, kan løgene holde sig ca. i 8-12 mdr. Smagsmæssigt er der lige så stor variation som der er løg men generelt lidt til den mildere side. .

Rocambolerne får ofte også temmelig store løg, men da de indeholder flere fed i hvert løg, er feddene ikke ligeså enorme som ved  Porcelain og M.P.S.  Rocamboler får ofte 8-10 fed i hvert løg. Til gengæld har de en meget tynd skal, som gør dem ualmindeligt nemme at pille. Holdbarhed  (ca.6 mdr.) Vi har følgende Rocamboler på listen i år 2016: Bavaria, Kodaver, Purple Haze,Yougoslavian, Cherokee og Prærie.

Flettehvidløgsorter

Artiskokkerne kan snildt holde sig en 8-12 mdr. De kan blive enormt store. Et løg på 150 g er ikke usædvanligt, men de har til gengæld et hav af fed. Feddene ligger i flere lag og kun de yderste bliver store. Alle de andre fed bliver mindre og mindre jo længere ind man kommer i løget. Feddene er også meget flade, hvor store fed på Slangehvidløgene er store, tykke og nærmest klodsede fed. Feddene har også en kraftig skal, måske der for de er så holdbare. Vi har en på listen: Thermidrome.

Silverskin er den anden gruppe af fletteløgene. Da det er de løg som er de mest dyrkede over hoved i hele verden, så ser man dem i alle super markeder. Helt hvide og faste løg som har en meget lang holdbarhed. Det kan være stærke løg. Vi har ikke nogle løg fra denne gruppe på lager.

Dvs. ved at vælge flere meget forskellige løg, har man løg nærmest året rundt.

Når vi når til marts måned, er de fleste hvidløg ved at tørre ind eller også ligger de og spirer. Der er dog enkelte sorter tilbage og som nu ved denne tid har modnet til en bedre smag. Nu kan man have løg tilbage af Creoler, Marbled Purple Stripe, Silverskin, Asiater, Turban samt enkelte Artiskokker.

Hvis man har små løg tilbage som ofte har meget små fed, Kan man nu sætte dem i et par krukker, så har man tidligt friske toppe af hvidløg, som kan bruges på samme måde som feddene.  De gror ufatteligt hurtigt når man har dem inden døre.

Når man har klippet toppen af dem, lader man dem i fred til at vokse op igen og får fine løg i bunden. Man kan også plante dem ud i haven når frosten er overstået og løgene tåler at flyttes.

 

Turban får brede, buttede fed men løget bliver ikke stort, Det har dog en kraftig smag og meget lang holdbarhed. Topløg: små og mange.50-100
Rocamboler kan blive meget store løg med store fed, som er nemme at pille. Rocamboler siges at have den "rigtige" hvidløgssmag. Holdbarhed ca. 6 mdr. Topløg: Gigantiske. 2-30 stk
Porcelain får få men store fed. Normalt 4-6 pr. løg. De er meget kuldetålende, har stærk smag og kan opbevares indtil 8 mdr. Topløg: Mange små risgryns str. 100-200 stk.
Løget har få fed og kan blive enormt stort. Smagen er også i top. Holdbarhed optil 8 mdr. Topløg i mellemstr. 50-150
Chesnok er et farverigt løg både rent bogstavligt og smagsmæssigt. God kraftig smag også efter tilberedelse.
Middel holdbarhed 6-7 mdr, Topløgene er meget små og mange. 150-250
Et flot hvidt og glansfuldt løg med stærkt pinkfarvede fed. Smagen er stærk og nuaceret. Holdbarheden i top optil 12 mdr. Topløgene er til gengæld små og mange. 150-250
Alle Rocamboler kan genetisk blive store, men Bavaria hører dog til de største. Rocamboler tåler dyrkning i kolde egne. Se også teksten ved New York.
Glazed Purple Stripe er kendt for sit glansfulde ydre og god intense smag. Løgene kan blive rimeligt store men ikke store som Rocambolerne. Topløgene er mange og små. 150-250
Creoler er stærke og holdbbare løg. De kan være både helt hvide og farverige men som regel er feddene kraftigt pinkfarvede. Et løg som kan holde sig i minimum et år.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

16.08 | 10:37

Det er jeg ked af, hvorfor gik det galt? Jeg kigger på om jeg kan få dem hjem. Brug gerne min facebookside, mere tekstplads. facebook.com/slangehvidloeg.dk

...
14.08 | 20:53

Hej ...
Du har før fundet Transylvanske hvidløg til mig. Dyrkningen gik ikke godt, derfor håber jeg, at du vil hjælpe igen.
Bedste hilsner
Ulla L

...
11.12 | 18:11

Hej Villy. Hvis dine løg ikke når at tørre ind eller bliver dårlige af at ligge så længe, kan du som hovedregel godt sætte dem i foråret. Hvilken sort?

...
11.12 | 11:16

Jeg fik købt hvidløg til at sætte i efteråret, men nåede desværre aldrig at få dem i jorden. Kan jeg bruge de samme til forårs hvidløg, eller skal de smides ud?

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE