Kort om topløg.

Kapselen på Slangehvidløg indeholder en kugle fuld af små løg. Det er dem vi kalder topløg.

Hvorfor plante topløg?

Topløg af løget "PRIMOR" i flere forskellige størrelser.

De små bitte topløg er rent faktisk identiske kloner af "bundløget". Dvs. man har en håndfuld mini løg af de løg som sad i topkapselen.

Men hvorfor så/sætte dem? Flere sorter er så små, at de er 4 år om at blive til store og flotte løg. Det er da utroligt lang tid at få nye løg på?? Ja, men til gengæld får man en kapsel med 150-300 små topløg fra hver eneste løg. Dvs. ca. fra 5 løg bliver til ca. 1500 små topløg og de kan blive til ca. 1000 løg på 4 år. Og det er mange. Men kan dog vælge at spise nogle af dem under vejs, da ikke alle af topløgene bliver lige store. Jeg plejer at pille de mindste fra og spise dem.

Nogle sorter bliver faktisk til pæne løg det første år de har været en sæson i jorden. Og på næste sæson bliver de rimeligt store løg. Så er det virkeligt sjovt at dyrke topløgene.

En anden fordel er, at de fylder ikke ret meget i bedet. Da de ikke fylder ret meget er de gode at dyrke i potte. (I foråret kan man visse steder købe potter som er plantet til med topløg) De er også nemme og billige at sende. Desuden har de små topløg ikke haft kontakt med jorden og alle de virus som kan findes der. Dvs. du står små løg som ikke bærer på sygdomme, som store løg altid kan risikere.

Hvordan og hvornår sår/sætter man dem?

Man tager de små bitte løg og enten drysser dem i potter med jord eller i rækker ude i et bed i haven. De største af dem kan man sætte i jorden ligesom feddene, så de kommer den rigtige vej i jorden. Så i efteråret, men mange sorter kan også ligeså fint sættes i april/maj måned året efter.

Det som er med til at bestemme hvornår, er hvor hurtigt topløgene tørrer ind. Desværre tørrer de store topløg fra "Rocambolerne" ret hurtigt, så det er bedst at få dem i jorden i efteråret.

De fleste andre topløg er virkeligt holdbare og kan sagtens gemmes til næste forår.

De topløg som kræver ca. 3-4 år i jorden (altså plantet og taget op og lagt i jorden årt efter igen) ser alle ret ens ud. De blver til små dråbeformede løg i rødlige eller grålige farver første år man graver dem op. De nyopgravede topløg hænges til tørring precis som man gør med hvidløgene og derefter gemmer man dem i papirsposer i stuetemperatur til efteråret, hvor man planter dem på ny. Sådan gentager man processen indtil løgene har den størrelse man vil have.

God fornøjelse.

Du kan i øvrigt få den helt lange variation om topløg på siden "Hvad er topløg".

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

10.10 | 13:20

Hej
Ville gerne vide hvornår jeg får min bestilling der er nu gået over en uge sidden jeg bestilte vare.
Mvh. Henrik Damkjær Vinding

...
03.10 | 14:05

Hej Michael jeg håber du har set at jeg nu har åbnet for salg. Mange af sorterne har jeg kun få af, så man skal være hurtig.
Mvh juana

...
02.10 | 11:47

Som du kan se er dette sted kun til korte kommentarer, det er bedre du skriver direkte til min mail juanaknauer48@gmail.com. Jeg kan ikke få plads til et svar

...
02.10 | 11:40

Vil gerne dyrke øko, men bliver i tvivl når du skriver at de økologiske løgene er små. Er det bedre at jeg køber ikke øko? Bh Anna

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE