Elefanthvidløg

Elefantløgets imponerende blomst.

Sidste Elefantløg er ved at blive gravet op i 2013. Læg mærke til højden!

Dette er et af løgene fra 2012. De løg blev for længe i jorden derfor har de åbnet sig for meget ned til feddene. Det er ikke godt.

Dette er 2012 hvor Elefantløgene står sammen med et par Rocamboler i et pallerammebed.

Så er der gang i løgnusseriet. Hvert eneste løg skal gnides rent for jord og løst skind derefter klippes rødderne af ca. 1 cm. fra løget.

Ikke de største Elefantløg i år, men måske de skulle ligget lidt længere i jorden. Men i år ville jeg ikke at de skulle åbne sig foroven.

Feddene på billedet vejer mellem 25 og 50 g styk. Så det er nogle pænt store basser.

Mønten er en dansk ti-krone. Det er ca. samme størrelse som en svensk en-krone.

Elefant hvidløg (Allium Ampeloprasum).

Elefanthvidløg er ikke et hvidløg selv om den hedder som den gør. Den har sikkert fået navnet da den ligner et hvidløg og det dufter også sådan, men det er meget mildere i smagen og indeholder rent kemisk ikke de samme ting. De hører under porrefamilien.
Elefanthvidløg stammer oprindeligt fra Vest-Europa og kysten ved Cornish (GB).
De blev dog kommersiellt opdaget af en amerikaner fra "Nicholas Garden Nursery" Oregon, USA. Han købte 12 pund af nogle indvandrere fra Tjeckoslovakiet og Jugoslavien som havde bragt dem med sig til deres nye hjemland.
Dem dyrkede han i 10 år inden han besluttede at promovere dette fantastiske løg. Derfra har det spredt sig til hele Verden.
Selve løget ligner meget et kæmpehvidløg. Dog har Elefanterne nogle små ekstraløg som sidder fast på siderne af løget. De sidder fast med noget der ligner rodtråde. De små ekstraløg sidder inde i små hårde kapsler, som kan dyrkes lige som det store løg, dog kan det være længe om at "komme i gang" da kapselen er meget hård. (kan lægges i blød før man planter). Ekstra løgene bliver det første år et lille bitte rundt løg uden fedinddeling, men år to bliver de langt større og begynder at få fed.

Elefanthvidløg er nemme at dyrke. Vi har haft dem i den midterste række i højbedet med flere rækker af hvidløg udenom.Det er klogt at give dem ligeså meget plads i jorden og mellem planterne som de store hvidløg. Dvs. 15-20 cm mellem planterne og helst 35 cm mellem rækkerne. Sæt feddene i en dybde af ca. 5-10 cm.
Vi har hvert år dækket rækkerne med ca. 20 cm. halm for at beskytte mod stærk frost.
Selv om vi har haft frostgrader på minus 10 og endda sidste vinter havde mange dage med barfrost, har vi været heldige at alle løg er overlevet. Året før havde vi dem i et højbed af pallerammer uden tildækning. Også de løg blev flotte.
 
Hvornår bør man plante dem? Vi har hvert år indtil nu plantet dem samtidig med hvidløgene og det fungerer fint.
Hvornår kan man høste dem? Generelt ca. fra 15 juli. Jeg går og graver forsigtigt med bare hænder omkring flere løg, for at kigge forsigtigt om løget ser "færdigt" ud. Vores løg hang til tørring i hvert fald 4 uger i år (2013). Selv efter 4 uger var løgene mærkbart våde inde mellem feddene. Vi hænger vores Elefantløg en og en på en række i vores carport. Der er luft og ingen direkte sol.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

juana Knauer | Svar 15.10.2013 13.03

Hej igen Ivan.
siden ligger som en underside til "plante hvidløg" ses derfor ikke lige. Du kan også maile spørgsmål på juanak@live.dk

Ivan | Svar 14.10.2013 21.26

Og i har bare sat dem i efteråret?

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

26.11 | 13:49

Nej. Du kan plante helt indtil midt december hvis du kan komme i jorden (dvs. ikke forstvejr). Enkelte frostdage ødelægger ikke løgene. Mvh juana

...
26.11 | 13:28

Hej
Er det fr sent at plante hvidløg?
Mvh

...
22.11 | 12:53

Hej det finns en hel del. Kanske tittar du på del sida? Gå in på sidan med teksten omkring køp och fortsætt længre ner så bør løkarna dyka upp.

...
21.11 | 11:27

Finns det någon vitlök kvar att köpa? Det kommer inte upp något när jag klickar på "butik vhitlög". Finns det så vill jag gärna köpa, oavsett sort!

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE