SÅVEJLEDNING, af løgfrø og sætteløg.

SÅVEJLEDNING, for løgfrø og sætteløg.

Så i 1 cm dybde, frøafstand 2-5 cm.

Planteafstand 10 cm. Rækkeafstand 20-50 cm.

INDENDØRS: Fra februar til sidst i marts og lad dem gro under 20-25 grader. Når spirerne er kommet op, skal de stå lyst, luftigt og ved 15-18 grader.

Vigtigt! Lige før udplantningen skal de små planter stå i en temperatur på ca.15 grader ellers tror planterne det er sommer og begynder at udvikle bundløget før tiden. Planterne bør klippes ned til 6 cm højde (måske i flere omgange) indtil de plantes ud, det giver mere stabile planter.

Brug afklippet... ligesom purløg og gerne i wokretter. Udplant så snart risiko for frost er overstået.

UDENDØRS: Fra april når jorden er frostfri. Der går ca. 40-60 frø pr. løbende mtr.

Hvis man vil så til sætteløg kan man bredså i 10 cm bredde, der vil da gå 4-500 frø pr.løbende mtr. Ellers sår man indendørs i potter.

Løg trives bedst et solrigt og varmt sted. Gerne i en god muldjord med lidt sand i. I lange tørkeperioder er det klogt at vande, det giver bedst udbytte. Men løg tåler ikke at stå i jord der konstant er fugtig.

Hvis du vil sikre dig at du ikke får angreb af løgfluen, skal du overdække dine løgrækker med tyndt stof. (evt. plantetunneler betrukket med stof) De skal dække rækkerne under hele plantesæsonen, det er ikke nok kun i det tidlige forår, da løgfluen lægger sine æg to gange i sæsonen.

Fjern flittigt ukrudt i den første tid efter såningen da ukrudtet vokser mange gange hurtigere end løgene og vil hurtigt kvæle de små nye spirer. (spiretid på friland er ca. 2-3 uger)

Gød gerne med kompost og/eller anden naturgødning. Løg SKAL bruge kalium for at modne.For meget kvælstof giver kun en masse grønne blade og mindre løg, senere modning og dårligere holdbarhed.

Løg kan med fordel plantes med andre planter mellem rækkerne. F.eks. gulerod, tomat, salat og kål. Tagetes og andre stærkt duftende blomster både pynter og kan forvirre løgfluen. Tagetes er desuden god til at fjerne nematoder fra jorden. Men plant aldrig sammen med ærter og bønner.

 

Høst dine løg i tørrevejr. Så snart 1/4 er begyndt at visne, tørre og lægge sig ned, da begynder nedbrydningen af løget. Ved tørrevejr kan man lade løget ligge og tørre ovenpå jorden. Helt sikker tørring foregår bedst et tørt og luftigt sted. Bedst holdbarhed får man ved at tørre løgene under 30 graders varme i ca. 1 uge inden den renses for snavsede ydre skaller. Opbevar et tørt og køligt sted.

Sætteløg høstes når bundløget er 1,5-2 cm i diameter, hvilket ofte er i august når planten visner (ligesom alm. løg) Hvis man opbevarer sætteløgene ved 30 grader hele vinteren er risikoen for mug og stokløbning meget lille.

Da det kan være vanskeligt at opbevare løgene på den måde, er det at foretrække at forspire løgfrøene i potter eller bakker og udplante småplanterne lige så snart risikoen for frost er overstået. Man kan også overdække med en vliesdug, til at tage enkelte  frostnætter og for at give planterne ro lige efter udplantningen.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

22.04 | 13:52

Hej Ove. Jeg var ikke klar over, at mit betalingssystem ikke virker. Det må jeg lige få undersøgt. Mvh Juana

...
22.04 | 12:31

Hej
Hvornår virker dit betalingssystem?
vh Ove

...
17.01 | 18:03

Hvis dine hvidløg ikke er ødelagt af at ligge, så ville jeg sætte dem lige så snart vejret skifter til + grader. Beklager her er ikke plads til lange svar. mvh

...
17.01 | 17:49

Jeg nåede desværre ikke at sætte hvidløg i efteråret. Kan læse at nogle sorter fint kan sættes om foråret. Hvilke?
Mvh
Tina

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE