Hvad er hvidløg?

Slangehvidløg har fået navnet af at stængelen i midten svinger rundt og "slanger sig". Efter et par uger retter stængelen sig ud og bliver helt ret. På det tidspunkt begynder kapselen i toppen at vokse i størrelse.
Her ses det man kalder flettehvidløg. De får ingen stængel men kan få stængelløg.
Flettehvidløg kan som det siges flettes. Dvs. når planten er høstet og tørret kan man lave en fletning med en hel del løg. Fletningen kan man hænge i sit køkken til pynt. Løgene kan man plukke fra fletningen efter hånden som man har brug for dem.
Billedet viser 2-års-topløg. Det vil sige at de små løg som sidder i topkapselen er plantet, høstet 2 gange så det lille løg nu er 2-år gammelt. Næste gang det bliver plantet bliver det til et større lille løg. De første par år får man et enkelt løg (sololøg) eller dvs. et løg der ikke er fed inddeling i.

Hvad forskel er der på flette- og slangehvidløg?

Dette er resterne efter feddene er pillet fra et Slangehvidløg, som er plantet med toppen ned ad.

Skal man vide hvad slags hvidløg det er man køber?

Det kommer an på hvad man vil med sine løg.

Rent smagsmæssigt kan det være svært at kende forskel, med mindre man har flere at sammenligne med.

Rent estetisk, vil nogen gerne have at løgene får en høj stængel med en topkapsel som svinger rundt sig selv i bedet. Nogle kan blive 2 mtr høje. Det ser fantastisk ud. Desuden er der små løg i topkapselen, som man kan så og med tiden få flere nye løg ud af.

Flettehvidløgene er ofte meget holdbare og derfor er det en god idé at flette dem og hænge dem i køkkenet. Det ser hyggeligt ud og så er de lige ved hånden vid madlavningen.

Mange af de sættehvidløg, som findes i handelen er desværre ikke mærket med hvad det er for en sort. Oftest er det flettehvidløg, da det er de løg der er nemme at dyrke konventionellt. Slangehvidløgets stængel bør klippes af inden man høster bundløget og den ekstra arbejdsgang er dyr og besværlig når man dyrker hvidløg i store mængder.

Hvis man vil have mange løg i sin have, er det en god idé at sætte sig lidt mere ind i, hvad de enkelte sorter står for og hvordan de skal behandles. Det betyder også, at man kun kan købe sine løg de steder, hvor man får den oplysning omkring løgene som man har behov for.

De sidste par år, har flere frøfirmaer begyndt at sælge sættehvidløg og dermed er det også blevet muligt at finde forskellige slags hvidløg.

Flettehvidløg er den type hvidløg man oftest dyrker omkring middelhavet, og i U.S.A i Californien. Dvs. det er løg der igennem generationer har tilpasset sig varmere temperaturer. Nogen mener også, at de små stængelløg nogle planter får, er fordi der sker noget utiltænkt når vi dyrker løg der er bedre egnet til et varmere klima.

Fletteløg deler man ind i to undergrupper som kaldes Artischock og Silverskin. De bliver alle til temmeligt store løg med mange fed nogle optil endda 40 stk. Løgene er også kendt for deres gode holdbarhed, hvilket kan være optil et helt år.

Flettehvidløg kan blive både meget stærke og meget milde løg. Som regel bliver alle hvidløg der dyrkes i koldere egne betydeligt stærkere.

 

Slangehvidløg er genetisk mere som det oprindelige hvidløg rent faktisk var. Hvidløg stammer fra bjeregne i CentralAsien og menes at er blevet handlet og fragtet rundt af forskellige folkestammer som vandrede fra Kina til Europa. Løgene har været nemme at have med og de kan holde sig i lang tid. Slangehvidløg har bevaret sin evne til at kunne tåle kulde. De steder hvor man dyrker slangehvidløg i større mængder, er f.eks. Canada, Scotland, og der nordlige U.S.A. som steder nord om New York er det oftest sorter som hører til slangehvidløgene. En af fordelene ved slangeløgene er topløgene. Hvis man høster dem og opformerer dem, kan man i løbet ef nogle få år få rigtig mange løg ud af det. Desuden hjælper topløgenes opformering med til at få ny tilgang til ens løgbestand. (Ligesom man gør med jordbærplanter)

 

 

 

 

 

 

Det kan en sjælden gang forekomme at der kun kommer blomster og ikke små topløg i kapselen. Det sker oftest i meget varme somre.
Netop Rocamboler plejer ellers at få enormt store topløg. De kan blive store som hasselnødder og når man planter dem bliver de ofte til et helt fed-inddelt løg året efter.
Sådan ser løg og topløg ud i en af de sorter (New York) som vi plejer at dyrke hvert år. Det store løg er ret stort og det samme er topløgene, derfor er det svært at se hvor store de rent faktisk er. Men løgene plejer at blive mellem 100 og 200 g stk.
Dette hvidløg er farverigt og flot. Det hører til "Marbled Purple Stripe" familien som er den samme familie Estisk Rød hører til. De får store løg med få fed og mellemstore topløg. Inde på Frøsamlernes Facebook side, kan man se hvor fine løg topløgene bliver til allerede året efter man har sat topløgene.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

22.04 | 13:52

Hej Ove. Jeg var ikke klar over, at mit betalingssystem ikke virker. Det må jeg lige få undersøgt. Mvh Juana

...
22.04 | 12:31

Hej
Hvornår virker dit betalingssystem?
vh Ove

...
17.01 | 18:03

Hvis dine hvidløg ikke er ødelagt af at ligge, så ville jeg sætte dem lige så snart vejret skifter til + grader. Beklager her er ikke plads til lange svar. mvh

...
17.01 | 17:49

Jeg nåede desværre ikke at sætte hvidløg i efteråret. Kan læse at nogle sorter fint kan sættes om foråret. Hvilke?
Mvh
Tina

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE