De sidste løg.

Det er hvidløgsplantetid.

Løgene bliver "nusset" først gnides jorden af og siden klipper jeg rødderne indtil løget. Flotte løg!

Vi er nu helt ind i december måned og hvor godt der er at sætte hvidløg på nuværende tidspunkt, vil jeg nok sætte spørgsmålstegn ved. Det vi vil kalde normaltidspunkt er fra sidst i september og til midt eller slut november afhængig af vejret. I år har vi haft et ualmindeligt mildt efterår og har derfor også kunnet plante hvidløg langt ind i november.

Om der sker noget ved at fortsat plante nu hvor det stadig er mildt, det ved jeg ikke. Men chancen for at løgene bliver sk. runde løg uden fedindeling er sikkert ret stor. Desuden er det ikke alene mildt men også temmelig vådt udenfor. Våd jord er ikke godt for løgene. Våd jord og ikke udviklede løg er så vidt jeg kan se endnu værre.

Det skal forståes på den måde at, løg skal i jorden inden jordens temperatur er under 8 + grader. Det er vigtigt for røddernes udvikling. Hvis løget ikke når at udvikle rødder kan det ikke vokse og står nærmest i stampe indtil temperaturen igen stiger (dvs.forår).

Dette næste afsnit er skrevet i tiden før plantning og kan kun bruges som vejledning i planteperioden. At plante nu eller senere kan jeg ikke anbefale. Det må være på eget ansvar, men måske kan man plante i drivhus? Man skal dog stadig have for øje, at hvidløg bør have en vækstperiode på minimum 8 måneder.

Sæsonen er over os og alle løg skal i jorden i følger vejrudsigten hver dag. Indtil nu har vi faktisk haft to nætter med frost, dog er vejret stadig mildt. Der er absolut ingen panik så længe vejret er så godt. Sidste år plantede vi først den 1 nov. og fik kun flotte løg ud af dem.

Hvidløg bør plantes minimum 5 cm dybt og med et mellemrum mellem feddene (planterne) på ca. 15cm og et mellemrum mellem rækkerne på 30 cm. I de år vi har dyrket hvidløg har vi altid dækket beddet med halm efter plantningen eller i hvert fald når meldinger om at frosten er på vej. Man kan også bruge andet haveaffald. Grene og løv fra træerne.

Vi har fået flere spørgsmål til, hvorfor vi sætter feddene 5 cm ned i jorden og ikke længere ned. Måske er det ikke nødvændigt at dække beddet til med halm, hvis man i stedet sætter feddet ti cm ned i jorden. Det vil vi prøve i år.

Så er arbejdet gjort. Nu skal vi desværre vente lige til foråret inden vi foretager os noget. Men man kan bruge tiden til mange andre gode ting. F.eks. planlægning af hvor vi skal plante hvad i 2014. Nu ved vi i hvert fald hvor der står hvidløg lige indtil ca. 1 juli-1 august.

I  år har vi så mange løg at vi kan tillade os at eksperimentere lidt.  Vi har nogle meget små løg med meget små fed.Er det en god idé at skille det bitte løg ad og plante feddene eller kan man plante hele løget? Det skal vi prøve. Vi har hørt fra dem der planter hele løget og sætter det i jorden for at lade det blive der i årevis?? Lyder spændende. Men rådner løget så ikke? Eller måske bliver det angrebet af løgfluen eller andre væmmelige ting. Fordelen skulle være at; man kan gå ud i haven og trække et løg efter behov og løget burde/skulle bare formere sig videre i en klynge.Det skal vi også afprøve. 

 

I år sætter vi også en del af løgene i en stenet og meget kalkrig jord. Det bliver spændende og se om løgene befinder sig bedre i den slags jord. Uanset hvor og hvordan vi planter, skal jorden forbedres hvert eneste år med kompost, ko-heste og hønsegødning. Selv om løgene KAN stå på en energifattig jord så bliver løgene større, flottere og langt bedre af at få tilført masser af gødning.

 

Sæson 2013.

Det har været et rigtig godt løgår i år. Men ikke alt er gået som vi regnede med. Vi skal åbenbart stadig lave fejl for at finde ud af hvad man ikke skal gøre.

Jeg skriver et andet sted her på hjemmesiden, at man kan plante overalt. Jo det kan man, men man skal hele tiden have for øje HVOR meget løget fylder når det er modent. Vi plantede en del fed i store potter og baljer men ak alt for tæt. Resultatet blev små løg. Nogle løg blev "stresset" og satte flere ekstra bittesmå løg i en krans udenom det almindelige løg. Alle meget små. Så i stedet for at have to nye flotte løg til samlingen, bliver det til at plante om her i år og så spilder vi et helt år. Ærgeligt.

Vil man have store pæne løg så husk at give plads til det og de forholdsvis tykke rødder som løget får. Ikke enormt lange men ret tykke.

I år halverer vi det antal fed vi planter ud i hvert højbed, for at forhåbentlig kan få store løg. Det er hvert år spændende at planlægge næste sæson. Selv om det er nemt at dyrke hvidløg er ulempen også at det tager 8-9 måneder før man kan se resultater.

Vi ønsker jer alle held og lykke med nye løg og en ny sæson.

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

22.04 | 13:52

Hej Ove. Jeg var ikke klar over, at mit betalingssystem ikke virker. Det må jeg lige få undersøgt. Mvh Juana

...
22.04 | 12:31

Hej
Hvornår virker dit betalingssystem?
vh Ove

...
17.01 | 18:03

Hvis dine hvidløg ikke er ødelagt af at ligge, så ville jeg sætte dem lige så snart vejret skifter til + grader. Beklager her er ikke plads til lange svar. mvh

...
17.01 | 17:49

Jeg nåede desværre ikke at sætte hvidløg i efteråret. Kan læse at nogle sorter fint kan sættes om foråret. Hvilke?
Mvh
Tina

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE