Chili såtid og andet

Apache. En middelstærk og ikke ret stor chili. Den er nem at dyrke og at tørre.

Januar og februar er tiden for at så chili og nogle få andre frø.

Chili er ganske længe om at blive til store planter, derfor skal man begynde tidligt med at så. Jo stærkere en chili des før bør du så. Det er så uretfærdigt at de chilier som smager bedst også indeholder ganske få frø. Hvis man vil købe f.eks. Bhut Jolokia frø, er der som regel kun 5 frø i en pose for ca. 40 kr. og så er de ikke altid særligt spirevillige. Vores absolut favorit er Chokolate Schoth Bonnet, som er hylende stærk men også har så utroligt mange smagsnuacer.

Hvis du synes det er alt for besværligt at dyrke fra frø, kan man i stedet købe færdige planter ved en planteskole og hvis man vil have gode planter med ligeså god vejledning, kan jeg varmt anbefale Toftegaard på Sjælland. De har et kæmpeudvalg i chili og krydderurter.

Til højre ser du et billede af Apache. Det er en nem chili at dyrke. Jeg sår gerne godt med frø da de ikke altid bliver til noget, men netop Apache bliver ofte til en masse fine planter, ...alt for mange. De sætter mange frugter og de kan meget nemt tørres.Det samme gælder alle små chilier.

Chili kan lide varme når man sår dem. Så dem i en bakke med "så- og priklejord" uden næring og stil dem et sted hvor der er over 22 graders varme gerne varmere. De kan være en hel måned eller mere om at komme op. Hele tiden skal man sørge for at frøene er overdækket så de har lidt fugtighed, men de må ikke være "våde".Jeg bruger grundigt rengjorde sorte plastikbakker fra supermarkedet. Nogle af de bakker er "født med" et gennemsigtigt plastiklåg som jeg bruger som minidrivhus. Ellers bruger jeg almindelig huholdningsfilm hen over bakken, hvor jeg har prikket lufthuller i.

Når chilierne er spiret skal man stille bakkerne lyst og lidt køligere. Mellem 18-20 grader plejer jeg sætte dem. Nu må de ikke gro hurtigt, da vi er alt for tidligt på året. Når spirerne har en håndterbar størrelse planter jeg de små planter om, en og en i små potter eller to-tre i en smule større potte. Husk at denne gang skal man bruge jord tilsat gødning ellers gror dine planter ikke. Er de plantet om tager det som reglel lang tid før planterne har groet sig så store at de kræver en større potte. Det kan tage flere måneder, så man skal være tålmodig. Potterne skal i drivhus lige så snart temperaturen tillader det. Chili skal have lys, varme og gødning. Jeg plejer at vande med en lillebitte portion gødning, så de hele tiden får noget "at spise". Chili vil gerne blomstre temmelig tidligt. Hvis man ikke nipper de første blomster af, går planten i stå i væksten og bruger kraften til at sætte små frugter i stedet. Men pas på at du ikke nipper for mange blomster. Hvis planten kommer for sent i gang med at sætte frugter, og når ikke at udvikle sig inden efteråret kommer med kulde og alt for lidt sol.Rigtig mange af de meget stærke chilier er først helt modne sent i september eller start oktober.

Derfor er jeg glad for Apache. Den sætter små frugter som hurtigt bliver til noget og der kommer virkelig mange på en plante.

Man kan høste chili lige fra de er grønne og til de har den færdige farve og størrelse. De grønne er ikke så stærke som den modne chili.

Visse år har vi dyrket flere forskellige chili. Det var spændende med alle de utrolige sorter, men hvad stiller man op med flere kilo superstærk chili? Vi har stadig nogle i fryseren.

Alle små chilier kan fint tørres hvorimod de lidt større frugter desværre rådner i tørreprocessen. Jeg plejer at lægge de små chili i en rengjort bakke og stiller dem ovenpå oliefyret. Somme tider kommer jeg nogle i et tefilter og binder en snor omkring toppen og til sidst bliver de også hængt oven over oliefyret.

De tørrede chilier kan bruges til mange ting og de kan opbevares i flere år. Jeg plejer at knuse lidt chili og putter det i sammenkogte retter, spaghettisovs og i supper. Man kan også knuse det helt fint til pulver, men imedens man maler chilien, opstår der et støv i hele køkkenet som går i næse, øjne og mund. Hvilket er ret ubehageligt. Så jeg knækker små bider af et helt tørret chili efterhånd som jeg har brug for dem. Frøene opbevarer jeg i køleskab pakket i tefilter med navn og dato på.(sammen med alle mine andre frø) 

Andre ting man bør så nu, er Kæmpe Verbena og Tobaksblomster. De er begge meget nemme at få til at gro bare man sår i god tid.

Langt de fleste ting som kun skal gro en sæson i haven, skal sås fra marts af, men de frø som har lang udviklingstid skal sås her først på året. Visse krydderurter som persille og timian er også nogen af dem der skal bruge temmelig lang tid på at dukke op af jorden.

Nogle frøfirmaer har en god beskrivelse af hvordan du skal behandle dine frø. Jeg kan varmt anbefale Impecta. De har nogle udførlige forklaringer, selv hvor mange frø der er i posen får man at vide. I øvrigt kan det være svært at gennemskue priser hvis man ikke får at vide hvor meget der er i posen. Jeg plejer at zappe fra det ene frøfirma til det andet, for at genneskue hvor det bedst kan betale sig at handle.

 

Kæmpe Verbena frøsået i januar.
Det er en fantastisk blomst.
En pose frø bliver til rigtigt mange planter og de blomstrer fra midt sommer lige til frosten tager dem.
Og se hvor den tiltrækker insekter. Dejligt.
Dette er en Omnicolor som har både frugter op efter og ned ad.
Endnu en sjov ting er at frugterne skifter til mange forskellige farver efter hånden som frugterne modner. Det ser flot ud men smagen er ens uanset farve.
Chili høst sommeren 2009.
Her er alt muligt. Den mørke chili i forgrunden er en Chokolate Scotch Bonnet. Ellers er der bl.a.Toftegaards Citronchili, Apache, Peach, Fatali og Omnicolor

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

juana Knauer | Svar 27.07.2016 19.25

Synes du at de smager ens? Så har du valgt forkerte sorter eller også er de så stærke at det overdøver smagen. Scoth Bonnet er stærk med mange nuancer.

Peter Poulsen | Svar 27.07.2016 14.57

Jeg har sået habanero, burrito og købt banana chili planter og penis chili og så har jeg 3 jeg ikke kender navnet på. Det er ret sjovt, selvom de smager ret ens

Peter Poulsen | Svar 26.07.2016 18.37

I år har jeg kastet mig ud i at dyrke chili fra frø og det undrer mig at det går så langsomt, men efter at have læst din side er jeg blevet meget klogere. Tak

juana Knauer 27.07.2016 13.30

Tak for dit indlæg Peter. Jeg er glad for at mine skriverier kan hjælpe, det er derfor jeg har min hjemmeside. Hvilke chilier har du sået? Mvh Juana

Henriette Hansen | Svar 08.03.2016 00.23

Vi er nybegynder i at så chili og er glade for dine gode fif om hvordan de skal dyrkes.

juana knauer 08.03.2016 16.50

Dejligt at høre, at i har glæde af det jeg har skrevet. Chilier er faktisk meget nemme at dyrke selv. Husk at plante om i potter når det tredje blad er groet ud

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

22.04 | 13:52

Hej Ove. Jeg var ikke klar over, at mit betalingssystem ikke virker. Det må jeg lige få undersøgt. Mvh Juana

...
22.04 | 12:31

Hej
Hvornår virker dit betalingssystem?
vh Ove

...
17.01 | 18:03

Hvis dine hvidløg ikke er ødelagt af at ligge, så ville jeg sætte dem lige så snart vejret skifter til + grader. Beklager her er ikke plads til lange svar. mvh

...
17.01 | 17:49

Jeg nåede desværre ikke at sætte hvidløg i efteråret. Kan læse at nogle sorter fint kan sættes om foråret. Hvilke?
Mvh
Tina

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE