Hvordan laver man store løg?

Opskift på hvordan du får store løg.

Messidor en "Artiskok" som er dyrket så løgene er blevet kæmpestore. Se kuglepennen! De vejer fra 60 g til ca. 100 g. Løg fra Holland 2017

Kan man forudse hvor store løg man kan høste?

Ja, men der vil selvfølgelig altid være en vis procent usikkerhed.Hvis man benytter sig af samtlige muligheder, vil man få enten meget store eller rimligt store løg ud af det.

Det vigtigste er at vælge løg, som genetisk er kendt for at give store løg. Og at købe dem et sted du har tillid til.

 

Jordens beskaffenhed har også stor indflydelse på hvordan løget vokser.

Hvis jorden er for kompakt (tung lerjord) pakker den alt for hårdt omkring løgene. Hvis jorden er lidt sandet, dvs. lettere og mere porøs har rødderne også lidt mere luft omkring sig. Vand bliver ikke stående og regnomre og andre nyttedyr har fri adgang. Lægger man desuden afklip (af græs eller andre planter) ovenpå jorden,forbliver jorden mere fri for ukrudt samtidig med at afklippet holder på jordens fugtighed. Næringsstofferne fra græsset siver ned i jorden og er med til at gøde. Inden man planter er det også af stor betydning at man kommer kompost, ko- eller/og hestegødning i rigelige mængder blandet i jorden. Det giver liv og luft i jorden da regnorme og andre dyr laver gange i jorden.

Har du ikke adgang til naturgødning kan du fint bruge kunstgødning eller de alternative muligheder der findes i form af "Hønsepiller" eller lignende.

Basaltmel (stenmel) og tangmel er også en god idé at tilføre. Dog endelig ikke i større mængder men for at jorden tit mangler micronæringsstoffer. Der står sikkert en anvisning på emballagen som du kan rette dig efter. Hold balancen i jorden på ca. neutral PH med en lille smule hældning til den sure side. (Se også længere nede omkring hjemmelavet gødningsvand).

Udvælg de største fed og plant dem med god afstand fra hinanden (gerne 20 cm).

Placeringen for hvor du planter løgene er også af afgørende betydning. Stedet må ikke være i skygge ikke engang i vandrende skygge, men helst i bagende sol hele dagen. Plant aldrig tæt op til en væg, hæk eller andre krævende planter (som f.eks. en græsplæne).

Fjern løbende ukrudt som også er en konkurrent om pladsen. Ukrudt vokser ofte hurtigt og kan derfor næsten kvæle de spirende løg.

Vejret kan vi ikke styre men vi kan selv gøre noget afhængig hvordan vejret er. Men hvis der kommer en hedebølge skal der vandes. Hvis man bliver nødt til at vande hver eneste dag i en lang periode, er det også en god idé at gøde lidt forsigtigt. Store mængder vand udvasker jorden uanset hvor meget man i forvejen har lagt i af gode sager.

En god idé er, at lave en hjemmelavet koncentreret suppe af brændenælder og hvis du har kulsukker eller andre ting som har stort indhold af næringsstoffer.

Stil planterne i en spand med vand og læg et låg på. I løbet af bare en uge har du et stinkende suppe som skal sies og fortyndes. Min suppe lader jeg stå i en ufortyndet udgave i en spand med låg, hvor fra jeg tager ca. 1 ltr til 10 ltr almindeligt vand. Alle tomater, chili og peber får hver dag en portion af "suppen" men den kan fint bruges til alle andre ting der mangler gødning.

Regner det i længere perioder, har jeg desværre ingen tryllekunster der kan tages i brug. Har man dog sørget for at plante i den jordblandingen jeg har nævnt i f.eks. et højbed eller i hvert fald en god placering hvor vandet ikke bliver stående ovenpå jorden, så skulle løgene alligevel klare sig. Rent faktisk kan hvidløg langt bedre klare en regnperiode end total tørke.

Dette er skrevet p.g.a. erfaringer fra en meget lang sommer (2014) med tørke, hvor vi har haft de samme løg stående flere steder i forskellig jord. Nogle løg er blevet dejligt store i medens de samme slags løg er blevet betydeligt mindre andre steder. Vi har vandet der hvor vi kunne men et enkelt sted var der ikke mulighed for det, og det har givet næsten 50% mindre løg!!!

 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Ulla Laage | Svar 14.08.2017 20.53

Hej ...
Du har før fundet Transylvanske hvidløg til mig. Dyrkningen gik ikke godt, derfor håber jeg, at du vil hjælpe igen.
Bedste hilsner
Ulla L

juana knauer 16.08.2017 10.37

Det er jeg ked af, hvorfor gik det galt? Jeg kigger på om jeg kan få dem hjem. Brug gerne min facebookside, mere tekstplads. facebook.com/slangehvidloeg.dk

eva-britt skaldeman | Svar 05.10.2015 10.08

Åh, så viktigt att känna till detta om vattningen! Jag visste absolut inte att det är så viktigt. I vår blir det vallörtssoppa! Tack!

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

22.04 | 13:52

Hej Ove. Jeg var ikke klar over, at mit betalingssystem ikke virker. Det må jeg lige få undersøgt. Mvh Juana

...
22.04 | 12:31

Hej
Hvornår virker dit betalingssystem?
vh Ove

...
17.01 | 18:03

Hvis dine hvidløg ikke er ødelagt af at ligge, så ville jeg sætte dem lige så snart vejret skifter til + grader. Beklager her er ikke plads til lange svar. mvh

...
17.01 | 17:49

Jeg nåede desværre ikke at sætte hvidløg i efteråret. Kan læse at nogle sorter fint kan sættes om foråret. Hvilke?
Mvh
Tina

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE